Βελονισμός

Βελονισμός

Ο Βελονισμός αποτελεί κλάδο της Κινεζικής Ιατρικής μαζί με τη Βοτανοθεραπεία. Εφαρμόζεται πάνω από 5000 χρόνια. Η θεωρητική του βάση στηρίζεται στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία Γιν και Γιανκ. Σύμφωνα με αυτή η αλλαγή των πραγμάτων και φαινομένων στο σχετικό επίπεδο στηρίζεται στην κίνηση των ‘αντιθέτων’. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει μία συνεχής κίνηση ενεργειών που στην κατάσταση της ‘ΥΓΕΙΑΣ’ είναι ομαλή και αρμονική. Όταν ο οργανισμός είναι ‘άρρωστος’ η ροή της ενέργειας αυτής διαταράσσεται. Στο βελονισμό, με τη βοήθεια ιδιαίτερα λεπτών βελόνων σχετικά ανώδυνων, που τοποθετούνται σε ειδικά ‘βελονιστικά σημεία’ η ροή της ενέργειας ομαλοποιείται και ο οργανισμός επανακτά την υγεία του. Χρησιμοποιείται σε πληθώρα παθήσεων με εξέχουσα θέση στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Αποτελεί επίσης ένα ολιστικό αφάρμακο προληπτικό σύστημα

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
(από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

  • Νευρικό σύστημα: ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι, εμβοές
  • Ψυχοσωματικές και ψυχικές διαταραχές: χρόνια κόπωση, αγχώδης και φοβική νεύρωση, διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, ύπνου και συμπεριφοράς, μυαλγίες, διαταραχές libido.
  • Δερματικές παθήσεις: ψωρίαση, έκζεμα, ακμή.
  • Μυοσκελετικά προβλήματα: αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδες ώμου, αγκώνος, γόνατος, ισχίου, άκρας χειρός, ρευματοειδής αρθρίτις.
  • Λειτουργικές διαταραχές: άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου σπαστική κολίτιδα, δυσκοιλιότητα.

Μεγάλη επίσης είναι η βοήθεια του βελονισμού στη διακοπή του καπνίσματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της παχυσαρκίας.